Huidige productie

Windrichting
Windkracht
MW
Huishoudens
Windturbine

Ons windpark

Samen met Vattenfall is Windplanblauw ontwikkeld, een windpark in de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Er werden 74 windturbines in het projectgebied vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. Deze 61 turbines wekken genoeg stroom op voor het totale elektriciteitsverbruik van ongeveer 450.000 huishoudens.

Bijdragen aan Klimaatakkoord doelstellingen

In 2019 is Windplanblauw opgenomen in het Klimaatakkoord. In het Klimaatakkoord is de doelstelling opgenomen dat 70% van alle elektriciteit in 2030 uit hernieuwbare bronnen komt. Met ruim 350 MW windenergie speelt Windplanblauw belangrijke rol in het behalen van de doelstelling van het Klimaatakkoord. Dat is voldoende om 5 procent van alle Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

Regioplan

Windplanblauw dankt haar naam aan het projectgebied waarin zij zich bevindt; projectgebied noord, het blauwe gebied op de kaart hieronder. De gebieden zijn bepaald in het Regioplan Windenergie Flevoland (2006). Per gebied zorgde één initiatiefnemer voor het weghalen (saneren) van de vorige windturbines die in het gebied stonden en het plaatsen van nieuwe, grotere windturbines die meer energie opwekken (opschalen).

Verbeteren van de landschappelijke kwaliteit

De vorige 74 verspreid staande windturbines maakten plaats voor 61 grotere turbines in nette lijnen. SwifterwinT en Vattenfall waren verantwoordelijk voor het saneren van de vorige windturbines. Circulariteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Zo werden verschillende onderdelen van de windturbines of zelfs complete windturbines hergebruikt. In Nederland, maar ook in het buitenland. In Kazachstan werden onderdelen van onze windturbines hergebruikt en in Italië werden de kleinere turbines volledig hergebruikt. Deze worden daar nog graag gebruikt omdat ze met relatief kleine kranen gemonteerd kunnen worden en gemakkelijk in onderhoud zijn. Ook het beton en staal uit de funderingen werd gerecycled. Dit hergebruik illustreert de duurzame en circulaire keuzes die we maken.

Economisch voordeel voor de regio

De komst van Windplanblauw betekent voor de bewoners in het projectgebied en de omliggende dorpskernen de mogelijkheid om te participeren in het windpark. Daarnaast brengt de bouw van het windpark een hoop werk met zich mee. Windplanblauw streeft ernaar zo veel mogelijk hiervan in de regio te beleggen, zodat er meer werkgelegenheid in het gebied ontstaat.

Tijdlijn mijlpalen

Start aansluiten en testen windturbines op land

Q1
2023

Bouwen en opleveren fundaties IJsselmeer

Q1
2023

Verwijderen tijdelijke bruggen en wegen

Q2
2023

Bouw windturbines IJsselmeer

Q2
2023

Stilzetten bestaande turbines en saneren van deze turbines

Q3
2023

Aansluiten en testen windturbines IJsselmeer

Q3
2023

Volledige windpark op land draait

Q4
2023

Oplevering turbines IJsselmeer

Q4
2023

Volledige windpark Windplanblauw operationeel

Q1
2024

Alle bestaande turbines gesaneerd

Q2
2024

Opening windpark Windplanblauw

Q3
2024
74 windturbines uit het gebied maakten plaats voor 61 grotere, modernere turbines in nette lijnen.
Die windturbines wekken 8 keer meer energie op dan alle vorige turbines bij elkaar!
Dat is genoeg stroom voor het huishoudelijke elektriciteitsverbruik van ca. 1 miljoen Nederlanders.
Daarmee bespaart Windplanblauw jaarlijks 700.000 ton C02!