Als betrokken buur werkt SwifterwinT continu aan vermindering van geluidhinder bij Windplanblauw door toepassing van nieuwe maatregelen en/of technologieën. Hoewel de windturbines in park Windplanblauw voldoen aan de wettelijke geluidsnormen, ervaren sommige omwonenden toch overlast. Daarom werkt SwifterwinT er actief aan om de geluidbeleving voor omwonenden zo veel als mogelijk te optimaliseren.

Geluidsmetingen en eerste verbeteringen

Sinds de ingebruikname van de windturbines eind 2022 worden regelmatig geluidsmetingen uitgevoerd aan een aantal turbines en bij woningen in de omgeving. Ook hebben wij waardevolle feedback ontvangen via de geluidverwachting-app. Dit heeft in 2023 geleid tot de eerste verbetermaatregelen. In alle turbines is een Acoustic Mask System geïnstalleerd, een systeem dat door het maken van tegengeluid het windturbinegeluid en de hinder daarvan vermindert. Dit bleek in het begin niet altijd goed te werken, maar na meerdere aanpassingen is het systeem nu geoptimaliseerd.

Aanvullende verbeteringen in 2024

In 2024 hebben we aanvullende technische oplossingen onderzocht om hoorbaar geluid verder te beperken. Feedback van omwonenden via de geluidverwachting-app wees bijvoorbeeld uit dat hinder afhankelijk is van de locatie en weersomstandigheden. In het buitengebied wordt vooral bij lage windsnelheden overlast ervaren, terwijl dit in de kern Swifterbant vaker gebeurt bij hoge windsnelheden. Om deze verschillen aan te pakken, is een combinatie van maatregelen nodig.

Optimalisatie van toerental en geluid

Uit de geluidsmetingen en de feedback van omwonenden bleek dat de windturbines bij bepaalde toerentallen tot relatief meer waarneembaar geluid en overlast leiden. Dankzij een aanpassing in de besturingssoftware is het toerental in relatie tot het geluid geoptimaliseerd. Dit heeft gezorgd voor een aanzienlijke verbetering van de geluidbeleving bij lagere windsnelheden. Zowel feedback van omwonenden bij de al aangepaste turbines als geluidsmetingen, wijzen erop dat het brommende geluid dat als negatief werd ervaren, is verminderd. Voordat de aanpassing op alle turbines worden geïnstalleerd, wordt nu onderzocht of de impact op alle turbines positieve gevolgen zal hebben.

Innovatieve tegen-trillingstechnieken

Om verdere verbeteringen bij lagere windsnelheden te realiseren,  zijn we gestart met het testen van tegen-trillingstechnieken. Op één turbine zijn gewichten op de tandwielkast aangebracht die actief in een tegen-trilling worden gebracht, terwijl op een andere turbine gewichten zijn aangebracht die passief in tegen-trilling worden gebracht. Beide oplossingen richten zich op lagere windsnelheden. Er worden nog metingen verricht om de effectiviteit van deze maatregelen vast te stellen.

Daarnaast is ook gestart met tests die speciaal zijn gericht op geluid bij hogere windsnelheden. Hierbij worden vergelijkbare gewichten aan de tandwielkast van de turbine bevestigd die actief in tegen-trilling worden gebracht. Wij verwachten dat dit systeem de hinder bij hogere windsnelheden zal beperken (anti-vibratiecontrolemaatregelen). Ook die effectiviteit wordt momenteel aan de hand van geluidsmetingen verder onderzocht.

Blijvende betrokkenheid: samen werken aan een betere leefomgeving

SwifterwinT blijft streven naar verbeteringen op basis van een combinatie van technische innovaties, meetgegevens en waardevolle feedback van omwonenden. Na 2½ jaar van gegevensverzameling hebben wij een goed beeld gekregen van de geluidbeleving van omwonenden. Vanaf 2025 zal de geluidverwachting-app niet langer beschikbaar zijn. Wel blijven we meldingen van geluid en slagschaduw verzamelen via ons online meldingsformulier op de website van SwifterwinT. Dit helpt ons om voortdurend inzicht te houden in de situatie en gericht oplossingen te blijven ontwikkelen. Omwonenden die eerder een melding hebben ingediend, worden geïnformeerd over verdere ontwikkelingen.