Bij SwifterwinT staat circulaire economie centraal. We geloven in het verlengen van de levensduur van windturbines en het hergebruiken van onderdelen, wat niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid maar ook economische voordelen biedt. Daarom werken we graag samen met partners die dezelfde visie hebben op duurzaamheid, zoals Business in Wind.

Wim Robbertsen, Managing Director van Business in Wind: “In 2018 hebben we Business in Wind opgericht. Wij richten ons op het kopen, demonteren, reviseren en elders opbouwen van gebruikte windturbines.”

Een tweede leven voor turbines

In 2021 is gestart met het saneren van turbines bij de Rivierduin-, Vuursteen- en Klokbekertocht. Inmiddels draaien deze gedemonteerde en weer opgebouwde turbines met succes in Kazachstan. Een deel van de gedemonteerde turbines zijn opgeslagen als reserveonderdelen. Binnenkort worden de turbines verwijderd aan de Noordertocht, waarvan er één naar Noord-Ierland gaat. De andere turbines zijn op transport gegaan naar Spanje en Portugal, over het algemeen gaat het grootste gedeelte naar Noord- en West-Europa.

Wim Robbertsen benadrukt: “Onze aanpak draait om het geven van een tweede leven aan turbines (re-use, hergebruik). We streven ernaar de turbines minimaal een levensduur van 35-40 jaar te geven, waarbij de goede turbines, nadat ze weg zijn gehaald, nog 15 tot 20 jaar probleemloos kunnen draaien. Als een turbine niet geschikt is om ergens anders weer op te bouwen, reviseren (refurbished) we de nog bruikbare onderdelen om te gebruiken als reserveonderdelen.”

Van hergebruik tot recycling

Niet alle turbines kunnen hergebruikt of gereviseerd worden. Als dat het geval is, wordt er gekeken naar een andere oplossing. De volgende stap is dan te kijken of de onderdelen voor een ander doeleinde gebruikt kunnen worden (repurpose). Business in Wind werkt weer samen met andere gespecialiseerde partners, die gebruikte turbinebladen omzetten in nieuwe producten zoals speeltuinen, banken en ook geluidsschermen. Als deze stap niet mogelijk is, wordt pas gekeken naar recycling van de turbines en welke onderdelen daarvoor gebruikt kunnen worden. Ongeveer 85-90% van de gedemonteerde turbines krijgt dus op een bepaalde manier een tweede leven.

Wim voegt toe: “Het streven is om zo min mogelijk te verspillen. We dragen hierin niet alleen zorg voor de turbines, maar ook voor de restanten van de fundering en de kabels. Ook bij deze onderdelen kijken we weer naar de verschillende mogelijkheden. Op deze manier kunnen we een mooie bijdrage leveren aan de circulaire economie.”

Meer informatie over Business in Wind is te vinden op www.businessinwind.com.