Op woensdagavond 18 juli vond de Windsafari van Windplanblauw plaats. Initiatiefnemers reden samen met 11 bewoners uit Swifterbant in een bus naar windpark Noordoostpolder om daar een turbine van dichtbij te bekijken. De geluidsexpert legde uit hoe het geluid van een turbine werkt.

Vervolgens ging de groep door naar Swifterbant om daar met augmented reality het uitzicht van de huidige én de nieuwe situatie te bekijken en met elkaar te vergelijken.

Tijdens de safari werd al snel duidelijk dat niets is wat het lijkt; een kleine turbine dichtbij lijkt soms groter dan een grote turbine ver weg. Daarnaast merkten de bewoners dat het turbinegeluid nog best lastig te horen is; het valt al snel weg tegen ander omgevingsgeluid waar je je normaal helemaal niet bewust van bent, zoals pratende mensen in de verte, een blaffende hond, het ruisen van de wind of het water. Zelfs toen we in de luwte van de dijk gingen staan was het geluid van de dichtstbijzijnde windturbine haast niet te horen. En dat bij windkracht 4! Veel bewoners waren hierdoor positief verrast.

Wilt u ook met eigen ogen (en oren) beleven hoe een windmolen klinkt en waar de windmolens komen te staan? Geef dat dan aan ons door via info@windplanblauw.nl. We zijn voornemens in het najaar weer een windsafari te organiseren!