SwifterwinT, één van de initiatiefnemers van Windplanblauw, heeft per 1 mei Hans Wichink aangesteld als strategisch directeur. Samen met operationeel directeur Stephan de Clerck vormt hij de komende jaren de directie van SwifterwinT BV.

Als voormalig leidinggevende van een internationale adviesorganisatie in onder andere projectmanagement, finance & governance en risk & compliance, aanvullend op zijn ervaring in de energiebranche vanuit Nuon, brengt Hans Wichink veel kennis en ervaring mee van het aansturen van projecten met veel verschillende betrokkenen en belanghebbenden. Ook heeft hij als bestuurder ervaring met het opbouwen van organisaties en de samenwerking met partners. Hans woont met zijn partner en 4 jongvolwassen kinderen sinds 1,5 jaar in Diepenveen onder de rook van Deventer. Hij is een fanatiek sporter; als de pandemie het toelaat, besteedt hij een deel van zijn vrije tijd aan het voetballen, fietsen, hardlopen en skiën. In het verleden was hij naast actief voetballer ook betrokken als leider, trainer en bestuurslid bij zijn voetbalclub SV Schalkhaar.

Roy Michielsen, bestuurslid van de Stichting Administratiekantoor (STAK) SwifterwinT, die toezicht houdt op de directie van SwifterwinT BV is blij met de komst van Hans Wichink. “Aan de benoeming van Hans Wichink is een zorgvuldig en uitgebreid werving- en selectieproces vooraf gegaan. Het profiel voor de strategisch directeur is opgesteld samen met vertegenwoordigers van de Vereniging, de STAK en de projectorganisatie. Marieke Donkervoort, die de directie de afgelopen maanden op ad interim basis heeft versterkt, zorgt voor een warme overdracht en een vliegende start van Hans Wichink. Daarvoor blijft ze nog tot 1 juli bij SwifterwinT betrokken. Ook daar zijn we heel blij om”, licht Michielsen toe.

Nieuwe fase Windplanblauw

Nadat in december vorig jaar de financiering rond is gekomen voor de realisatie van de 37 windmolens van Windplanblauw op land, is het project in een andere fase beland. Dit vraagt om andere competenties van de directie. Stephan de Clerck is in december aangesteld als operationeel directeur. De Clerck maakte in de ontwikkelingsfase van het project ook deel uit van de directie. Naast dat hij kennis, ervaring en een netwerk in windenergie en in het projectgebied meebrengt, draagt hij daarmee zorg voor de continuïteit in het project. Als operationeel directeur is hij verantwoordelijk voor het contractmanagement en de planning.

Strategisch directeur Hans Wichink is aangetrokken om de verbinding met en binnen de leden, contractanten en certificaathouders van SwifterwinT, maar ook met partner Vattenfall en de betrokken overheden te waarborgen en de organisatie verder te ontwikkelen richting de exploitatiefase. Hij is daarin verantwoordelijk voor de strategie, het beleid en een goede governance en brengt als ‘buitenstaander’ een frisse blik op het project mee en de context waarin dat wordt gerealiseerd.

Over SwifterwinT

In SwifterwinT werken meer dan 170 agrarische ondernemers en inwoners in het projectgebied samen aan de realisatie van Windplanblauw. De tweede initiatiefnemer van Windplanblauw is Vattenfall, een vooruitstrevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom investeren zij in groeiende duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.

Over Windplanblauw

Windplanblauw is een windpark in de noordwesthoek van Flevoland. 74 windmolens worden hier vervangen door 61 grotere turbines, met meer vermogen. In totaal zullen deze windturbines jaarlijks ca. 250 MW duurzame stroom opwekken. Windplanblauw levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de doelstelling in het Nederlandse Klimaatakkoord om in 2030 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen op te wekken.

Een deel van de opbrengsten van het windpark wordt in een omgevingsfonds gestort ten bate van de inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad. Ook konden bewoners van Swifterbant, Dronten en Lelystad investeren in het windpark in de vorm van obligaties. Op de obligatielening van 10 miljoen euro is voor 30% door inwoners van Flevoland ingeschreven.

Planning

Begin dit jaar is gestart met het saneren van de eerste 12 bestaande windmolens in het gebied en het aanleggen van inritten, parkwegen, kraanopstelplaatsen en turbinefundaties voor de 37 windmolens op land. De bouw van deze windmolens staat voor begin volgend jaar gepland. Medio 2023 worden deze windmolens naar verwachting in gebruik genomen. Het startsein voor de bouw van de turbines op het IJsselmeer volgt later.