Bewoners van Swifterbant, Dronten en Lelystad krijgen de kans om te investeren in het nieuw te bouwen Windplanblauw. Initiatiefnemer SwifterwinT gaat in het voorjaar van 2020 obligaties uitgeven die zijn bedoeld voor de bewoners uit de omliggende dorpskernen.

In totaal wordt voor zo’n 10 miljoen euro aan obligaties uitgegeven. Die zullen met voorrang worden toegewezen aan bewoners van omliggende dorpskernen. “Het is niet meer dan normaal dat mensen uit de omgeving meeprofiteren van de komst van dit park”, zegt Stephan de Clerck, bestuurder van SwifterwinT, “daar horen de dorpskernen rondom het windpark vanzelfsprekend ook bij. Door obligaties beschikbaar te maken voor bewoners uit de directe omgeving wordt dit windpark nog beter verankerd in de gemeenschap.”

Het participatiemoment is het resultaat van goed overleg met bewoners uit Swifterbant, Dronten en Lelystad, die als de ‘Vrienden van Windplanblauw’ hebben meegedacht en hun voorkeur hebben uitgesproken. Komende maanden wordt besloten over het rentepercentage, de looptijd en de precieze voorwaarden. Bovendien moet goedkeuring worden verkregen van de Autoriteit Financiële Markten. “Wij willen uiteraard een zorgvuldig ingericht product op de markt brengen”, zegt Stephan de Clerck.

Windplanblauw publiceert de exacte obligatieregeling in het voorjaar van 2020 op www.windplanblauw.nl. Als het park eenmaal is opgeleverd volgt een tweede investeringsronde. Die wordt georganiseerd door Vattenfall.