Bij het project Windplanblauw bereikten we afgelopen week een fantastische mijlpaal! De onderdelen van de eerste turbine die we op 29 april vanuit de Alaskahaven in Amsterdam vervoerden naar het werkgebied op het IJsselmeer, staan nu stevig op hun plek en vormen de eerste windturbine in het IJsselmeer. Dit is de eerste van de 24 turbines die we uiteindelijk in het gebied plaatsen.

Het plaatsen van een turbine is een bijzonder nauwkeurig proces. Het onderste gedeelte van de turbine moet eerst op de ankerkooi worden geplaatst, zoals te zien is op de foto’s. Pas als deze stevig staat, kunnen we de andere onderdelen monteren, om tot slot de bladen te bevestigen. De buitenkant van de eerste turbine is nu zo goed als af, maar net zoals op land is turbine dan nog niet gereed. Aan de binnenkant zijn er namelijk nog veel systemen de we moeten installeren voordat de turbine echt kan gaan draaien.

We kunnen niet wachten tot de eerste turbine volledig operationeel is en energie begint op te wekken. Bekijk de foto’s van de plaatsing op Windplanblauw.